Közéleti és jogi blog

Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

A jogászoknak kevés a logika - Kábelfonás szabályok nélkül

Megalapozatlan ítéletek világszerte

2023. augusztus 12. - Radnóti László György

A jogászok gyakran kerülnek abba a frusztráló helyzetbe, hogy a gyanúsított, illetve a vádlott rendkívül gyanús, bűnösségét mégse sikerül a logika szabályai szerint bizonyítani. Ilyenkor egyesek túl szigorúnak, túl egyszerűnek érzik a logikát, és új lehetőségeket keresnek. Ez kreatív, helyes hozzáállás is lehet. A kriminalisztikai következtetésnek nem kizárólagos eszköze a logika, sikerrel alkalmaznak statisztikai következtetést is, például ujj- és DNS-nyomok azonosítására. A statisztikai következtetésnél sok adatból egyszerre egy összetett eljárás segítségével vonunk le következtetést. Ez megragadta a jogászok fantáziáját.

A logika is lehetővé teszi egyébként számos premissza összekapcsolását, sőt kifejezetten erre megy ki a játék, de a szokás szerint bevezetett következtetési szabályok

A bejegyzés trackback címe:

https://morgenstern.blog.hu/api/trackback/id/tr1518191851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása