Közéleti és jogi blog

Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Nil nocere - Az igazságügyi elmeorvos-szakértők kollaboráns sarlatánok, akik a hatóság által félrevezetve stigmatizálják kétes diagnózisukkal a vádlottat

A terhelt megbízható diagnózisa gyakran csak a jogerős ítélet ismeretében lehetséges, a tényállás relavanciája folytán

2024. március 31. - Radnóti László György

baran.jpgDr. Baran Brigitta főorvos asszony, A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája Fórenzikus Pszichiátriai Munkacsoportjának vezetője,  aki bárkit megbélyegezhet egy megkérdőjelezhetetlennek számító megalapozatlan diagnózissal
Baran Brigitta PhD értekezésése statisztikai szempontból nevetségesen megalapozatlan

 

Az elmeorvos-szakértői vizsgálat praktikusan ráérne az ítélethozatal után is, mivel a büntetőjogi tényállást valójában nem befolyásolhatná a vádlott elmeállapota, bár a bíróági határozatok indoklásában az elmeorvos-szakértő diagnózisát a tényállásban említeni szokták. Ez a diagnózis azonban kizárólag a büntethetőség kérdése szempontjából releváns, a tényállás egyéb elemére nem lehet következtetni belőle, mert cselekményre a terhelt elmeállapota elsődlegesen döntésein keresztül lehet hatással, azokat pedig a vádlott esetleges elmebetegsége befolyásolhatja ugyan, de távolról se determinisztikusan, így a vádlott cselekménye vonatkozásában a diagnózis az In dubio pro reo elvnek megfelelő kétséget kizáró következtetést nem alapozhat meg.

Az elmeorvos-szakértő diagnózisa szempontjából viszont a tényállás alapvetően releváns, egyrészt a terhelt viselkedésének megítélése szempontjából, másrészt, mivel a tényállás szerinti cselekmény meghatározó lehet a személyiség megítélése szempontjából. A tényállás pedig kétséget kizáróan csak a jogerős ítéletből ismerhető meg (szerencsés esetben). Az igazságügyi elmeorvos-szakértői vizsgálatra mindig különös körülmények között kerül sor, a terhelt viselkedését befolyásolhatja az is, ha alaptalanul vádolják. A hamis vád indulatokat válthat ki, kissé zavarbaejtő is.

A helyes eljárás az lenne, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után kerüljön sor igazságügyi elmeorvos-szakértői vizsgálatra, amennyiben szükséges, majd az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény alapján kellene határozatot hozni a büntetés változatlanul hagyásáról vagy módosításáról, illetve gyógykezelésre vonatkozó intézkedés elrendeléséről.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértők azonban sehol a világon nem tették szóvá ezeket az alapvető szempontokat, ezért valamennyien inkompetensek. Tisztelet a kivételnek.

Az igazságügyi elmeorvos-szakértői véleménynek ennek megfelelően a funkciója is kibővült. Nem nagyon használják ugyan a tényállás bizonyításában, mert nem is lehet. Bár egy ügyésznek még a kapanyél is elsülhet. Azonban nyilvánvaló, hogy a bírót ennek ellenére befolyásolhatja az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény, pedig, mint rámutattam, ez ellentétes az In dubio pro reo elvvel, s következésképpen a tisztességes bírósági eljáráshoz való joggal. Jelentősebb erőszakos, erőszakkal fenyegetéses bűncselekmények esetében a diagnózis kötelező elemének tűnik valamilyen mértékű paranoid zavar. Az igazságügyi elmeorvos-szakértők gyakorta nem kellően megalapozott stigmatizáló diagnózisukkal orvosi esküjük Primum nil nocere (Először is, nem ártani) elvét sértik.

Engem például a lúgos orvos ügyben a bíróságot félrevezető Csiha Gábor rágalmazott meg, miszerint telefonbeszélgetésünkben életveszélyesen megfenyegettem. Nem kell igazságügyi elmeorvos-szakértőnek lenni ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy aki életveszélyesen megfenyeget valakit, miszerint: "Készüljön fel, mert kinyírom!" Az elmebeteg. Azonban telefonbeszélgetésünk során egyáltalán nem fenyegettem Csiha Gábort. emailben fenéken billentéssel noszogattam, kissé komolytalanul, de igen durván. De ennek semmi relevanciája nem volt a vád szempontjából. A szakértők magától értetődően kóros tudattartalomnak értékelték jogerős ítéletek megalapozatlanságára vonatkozó véleményemet. Csak azért leledzenek mégis tévedésben, mert történetesen a bírósági határozatok indokolása alapján bizonyítani tudom a megalapozatlanságot.

Merőben más a helyzet egy gyermek-elhelyezési ügyben. A szülő pszichológiai alkalmassága ugyanis alapvetően releváns e perek eldöntése szempontjából.

A bejegyzés trackback címe:

https://morgenstern.blog.hu/api/trackback/id/tr1418367449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TAURUS 2024.04.21. 11:55:34

Az Elmeorvosi Szakértői vélemények klféle bűnügynél, gyilkosságnál, - véleményem szerint - egy igencsak nagy lehetőség, azaz "kiskapu" a bűnözők védelmében az ügyvédek, jogészok kezében!! Ha megtudja az elkövető fizetni, ha védett faj vagy hátrányos helyzetű személy, stb. az Elmeorvosi vélemény döntó lehet hogy megússza vagy jóval enyhébb büntetés kap!! S ami lényeges, még, a szakértői véleményt adó pszichológusnak semmi felelőssége nincs, ha rossz ul ítéli meg az elkövető személyiségét !! ! Nem tudható szakmailag való felkészülése, mennyire befolyásolható a regnáló hatalomtól, az elkövető személyéről, hátteréről?? S ki dönt, ha több szakértői vélemény egymásnak ellentmond, melyik a döntő szakvélemény?? Ezt laikusként kérdezném! Szóval mindenképp az elkövető büntetési tételét kell meghozni, s esetleg utána a büntetési tételt erősen befolyoló szakvéleményt!!!

Radnóti László György 2024.04.25. 10:39:40

@TAURUS: Teljesen egyetértek. Bár én azt hangsúlyozom, hogy az ártatlan vádlott, stigmatizálására alkalmas.
süti beállítások módosítása