Közéleti és jogi blog

Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Tömegpszichózis a lúgos orvos ügyben

Nyílt levél Mérő László pszichológusnak és Vera lánya édesapjának

2023. október 08. - Radnóti László György

1csa1331_pp-1000-1-480x640.jpgTisztelt Mérő László Professzor Úr, Pszichológusok, Jogászok, kedves Barátaim!

Kérdés, hogy nevezhető-e tömegpszichózisnak az az egyszerű tény, hogy tömegeket mozgatott a szörnyű bűncselekmény áldozatává vált Renner Erika vélt igazsága, s a médiabíráskodástól beijedt jogászok feledve a józan észt tökéletesen megalapozatlan ítéletekkel juttatták börtönbe Bene Krisztiánt, melyekben gyakorlatilag mindenki készséggel hisz, elutasítva minden kételyt. Ez a pszichológus kompetenciájába tartozik. De mindenesetre az igazságszolgáltatás súlyos zavarát eredményező szociálpszichológiai jelenség

Hibáztam, amikor kizárólag jogászokkal próbáltam megértetni álláspontomat. Bezzeg, Mérő Vera és Gál András ügyvéd Nem tehetsz róla, tehetsz ellene alapítványukkal Bene Krisztián elítélését követelő mozgalmat szerveztek, amely a Fővárosi Ítélőtábla elnöknőjének támogatását is évezte. Persze tettem kísérleteket nézeteim nyilvánosságra hozatalára, de ezt könnyűszerrel meghiúsította az elfogult média, ide értve a jogi szaklapokat is.

A tömegpszichózis egy különös esetét képviseli, ahogy Renner Erika, a lúgos orvos ügy testileg-lelkileg megnyomorított áldozata jogi képviselőinek támogatásával kisírta a megalapozatlan ítéleteket, Bene Krisztián alkotmányellenes elítélését, és sérelme jogán látszólag jogosult, ám a vádlott bűnösségének bizonyítatlansága folytán mégis jogtalan kártérítését, elérve, hogy a Kúria felülvizsgálata se találjon semmi kivetnivalót a megismételt másodfokú eljárásban hozott nevetséges ítéleten. A felülvizsgálat persze csak alibi-eljárás volt. Hisz a Be. 650. § (2) bekezdés értelmében felülvizsgálatban nem támadható a jogerős ügydöntő határozatban megállapított tényállást, így az öttagú tanács bírái annyit fontoltak meg, hogy ha Bene Krisztián a vizsgálat nélkül elfogadott tényállás szerint lúggal leöntötte a sértettet, akkor ezzel súlyos testi sértést valósított meg. Naivan azt képzelve, hogy a jogászok nem egytől egyig ostoba, hitvány, egymás és az igazságszolgáltatás szervezetei iránt elvtelenül lojális társaság, úgy véltem, hogy majd csak sikerül egy jogászt meggyőznöm logikus érvelésemmel a média nyomására hozott ítéletek megalapozatlanságáról, ezért nem éreztem szükségét, hogy laikus társakat keressek, akik megértik érveimet.

Nem gondoltam, hogy az igazság érdekében mozgalmat kellene szervezni, mert a jogászok, csak a média nyomásából értenek. De abból bármit, és az ellenkezőjét is hajlandók megérteni. Mellékelt írásomból bárki megértheti nézeteimet, aki gimnáziumi érettséginek megfelelő intelligenciával rendelkezik, és nincs szövegértési problémája.

Tisztelettel:

Radnóti László

A bejegyzés trackback címe:

https://morgenstern.blog.hu/api/trackback/id/tr7718230245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnyMclaine 2023.12.30. 10:13:41

ne vedjuk mar azt a geci orvost! megnyomorította orokre azt a szegény nőt

Radnóti László György 2023.12.30. 10:36:32

@JohnyMclaine: Nem bűnözőt mentegetek. Bene Krisztián elkövethette ugyan a neki tulajdonított bűncselekményt, de ez nem bizonyított. Teljesen ártatlan lehet. Bizonyítom, hogy az ítéletek megalapozatlanok. Én egy olyan embert védek, akiről nem tudhatjuk, hogy bűnös-e, tehát fel kellett volna menteni. Ujvári Ákos bíró hülye.

bankvezér 2023.12.30. 10:57:22

@Radnóti László György: Egyetértünk abban, hogy a bírók alkalmatlanok. Én ezt nem Bene Krisztián ügyéből vezetem le, ( ahogy ön) hanem több más ügyből!

Radnóti László György 2023.12.31. 10:38:30

@bankvezér: Természetes, hogy nem csak ez általam kritizált büntetőbírósági ítéletekben érhető tetten - és nem is kizárólag büntetőügyekben - a bírók alkalmatlansága. Legnyilvánvalóbbá azonban büntetőügyekben válik, mert az In dubio pro reo elv miatt kétséget kizáróan kellene bizonyítani a vádlott bűnösségét, azonban érvénytelen érveléseket fogadnak el, melyek egyáltalán nem bizonyítanak semmit.

bankvezér 2023.12.31. 16:08:26

@Radnóti László György: Ne várjon a jogászoktól matematikai bizonyítást! Matematikában nincs hiányzó láncszem. Itt van. De attól még a tettes ül a börtönben. És minél több félrevezető dolgot próbál szervezni, és azokkal lebukik, annál biztosabb, hogy valóban ő a tettes.
Mint már írtam a magyar bírókkal ennél sokkal, de sokkal nagyobb bajok vannak!
Közismert, hogy az uniós bíróság ítéletei kötelező érvényűek Magyarországra! Ennek ellenére a magyar bírók rendszerszinten megtagadják az uniós döntést alkalmazni! És ez már nem tévedés, nem mulasztás, hanem súlyos jogsértés, - szerintem bűncselekmény.

Radnóti László György 2024.01.01. 00:39:03

@bankvezér: Nem matematikai bizonyítást várok, csak érvényes bizonyítást. A Bene bűnösségére adott valójában 3 bizonyítás mindegyike érvénytelen. Lehet, hogy bűnös, de ugyanúgy lehet ártatlan is. Azt látom, hogy gyanús. Ez egy kicsit kevés egy ember elítéléséhez. Nem tudok elképzelni ennél durvább bírói hibát.

Radnóti László György 2024.01.01. 00:48:37

@bankvezér: Az uniós döntések megsértése pitiáner ügyek. De a lúgos orvos ügy kétszer került a Kúriára, és egyszer se vizsgálták a tényállás megalapozottságát, a felülvizsgálatban 5 bíró játszotta ezt a cinikus kutyakomédiát. Ha ez Önnek nem felháborító, akkor Ön csak politikai alapon viszonyul a tisztességes eljáráshoz. Önnek az EU döntések fontosak, a hatékony jogorvoslathoz való jog nem, vagy csak szelektíven, esetleg olyan esetekben Önnek is fontos, ha a terheltet ártatlannak tartja. De milyen alapon tartja bűnösnek Bene Krisztiánt?

bankvezér 2024.01.01. 11:10:22

@Radnóti László György:
Ha bárkinek bármilyen kétségei lennének Bene Krisztián bűnösségét illetően, azt éppen maga benne Krisztián oszlatja el azzal, amit a megvádolása óta és a börtönbe kerülése óta csinál. Itt arra gondolok, amikor a titkárnőjét hamis tanúzásra vette rá. Aztán már a börtönben rávett egy másik elítéltet, hogy hamisan vádolja meg Erika párját. Mind a két akció balul sült el, is csak a Bene Krisztián bűnösségét erősítette meg, mert ártatlan ember nem vesz rá senkit törvénysértő dolgokra, hogy saját magát mentse. Ezt onnan is tudom, hogy engem már megvádoltak hamisan és bírósági eljárás is volt belőle. De természetesen ártatlan voltam és szerencsére felmentett a bíróság.

bankvezér 2024.01.01. 11:27:19

@Radnóti László György:
"Az uniós döntések megsértése pitiáner ügyek. "- írja ön. De itt hatalmasat, végzeteset, téved!
Az még érthető, (de nem elfogadható!) hogy a Kúria saját hatáskörben nem vizsgálgatja a bizonyítás megfelelőségét. Főleg olyan esetben nem vizsgálja, amikor minden közvetett bizonyíték a bűnösség mellett szól, és ráadásul az elítélt utólag még olyan magatartást tanúsít, mellyel mintegy beismeri a saját bűnösségét.
De majd akkor fog ön nagyot nézni, ha esetleg az uniós bíróság felmenti Benét, ( kevéssé hiszem) ám a magyar bíróságok, (a magyar állam) nem tartják majd be ezt az ítéletet és Bene marad a börtönben.

bankvezér 2024.01.01. 11:28:08

Egyébként BUÉK! :)
süti beállítások módosítása