Közéleti és jogi blog

Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Gondolatok az áldozatsegítésről

2024. február 18. - Radnóti László György

beneszabad_ben.jpgAz áldozat egyik legalapvetőbb zsigeri igénye az igazságszolgáltatás. Ettől nem utolsó sorban az elkövetővel szembeni retorziót vár, egész nyersen fogalmazva bosszút kíván. Semmi akadálya, ha sikerül megtalálni az elkövetőt, és a bűnössége bizonyítható. Az áldozatnak általában kártérítési igénye is lehet. Ha elítélik a tettest, és a tettesen bevasalható a kártérítés, akkor ez em ütközik akadályba. Amikor olyan problémák merülnek fel, hogy a tettes büntetőjogi felelősségre vonása akadályba ütközik, avagy a tettes vagyoni helyzete kívánnivalót hagy maga után, akkor ez olyan hátrányt jelent a sértettnek, amivel foglalkozni kell. Szociológusoknak, pszichológusoknak és jogászoknak komolyan kell  foglalkozniuk a problémával.

Ha a sértettnek az egyetlen esélye komoly kártérítésre, ha sikerül rábizonyítani valakire a bűnösséget az olyan torzulásokhoz vezet, mint a lúgos orvos ügyben, ahol végül az igazmondó Renner Erika félrevezette a hatóságokat, s a bírók megalapozatlan ítéleteket hoztak, sőt a Kúria öttagú tanácsa hazugságba bonyolódott a felülvizsgálatról szóló ítéletben.

A bejegyzés trackback címe:

https://morgenstern.blog.hu/api/trackback/id/tr3218328015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása