Közéleti és jogi blog

Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Bene Krisztiánt tízszer ítélték el - Vagy mégse?

Bene Krisztián bűnösségét két megalapozatlan ítélet bizonyítja

2024. március 09. - Radnóti László György

beneszabad_ben.jpgEgy ügyben három szintű bírósági rendszerben 3 ítélet születhet. Bene Krisztián büntetőügyében 4 ítéletet hoztak, abból egyet hatályon kívül helyeztek. Volt tehát még a Kúriának egy hatályon kívül helyező végzése, ami nem ítélet, csak ötleteket, adott a megismételt másodfoknak, hogyan kellene elítélni Bene Krisztiánt. Az alkotmánybíróság sosem ítélkezik, Bene Krisztián első alkotmányjogi panaszára hatékony jogorvoslatra alkalmatlan felülvizsgálatot rendelt el. A Kúria 5 tagú tanácsa nem végzett semmit, csak végzést hozott, melyben iratellenesen állították, hogy a Kúria, mint harmadfokú bíróság korábban már teljes körben felülvizsgálta a másodfokú határozat által megállapított tényállás megalapozottságát, a harmadfokú ítélet indokolása azonban ezt tagadja, mivel a szóban forgó tényállás már akkor is támadhatatlannak minősült eljárásjogi szempontból, ami annyit tesz, hogy a Kúria bíráinak vizsgálat nélkül kellett megalapozottnak elfogadniuk a tényállást. Bene Krisztián második alkotmányjogi panaszát visszautasította az alkotmánybíróság, de ez sem volt ítélet, és nem is állapította meg Bene Krisztián bűnösségét. Volt még egy első és egy másodfokú polgári peres eljárás, melyben Renner Erika végül 25 millió kártérítéshez jutott, ezek az eljárások azonban res judicataként (ítélt dolog) Bene Krisztián bűnösségének tényéből indultak ki.

Összegezve: 3 ítélet + 1 hatályon kívül helyezett ítélet + 1 hatályon kívül helyező végzés + 1 AB határozat + 1 felülvizsgálati végzés + 1 AB végzés + 2 polgári peres eljárásban hozott ítélet: Bene Krisztián büntetőügyében összesen 8 határozatot hoztak. Az üggyel összefüggésben további két ítéletet hoztak polgári peres eljárásban. Bene Krisztián bűnösségét tulajdonképpen négyszer mondta ki bíróság, de ebből kétszer - a Kúria harmadfokú ítéletében és a felülvizsgálati végzésben - eleve abból a tényállásból kiindulva, miszerint Bene Krisztián lúggal leöntve a sértett nemi szervét, súlyos sérüléseket okozott neki. Tehát valójában háromszor állapította meg bíróság Bene Krisztián bűnösségét, de ebből egy esetben az ítéletet hatályon kívül helyezték. Így két hatályos ítélet bizonyítja Bene Krisztián bűnösségét. Általában ennyi untig elég lenne, de sajna ezek az ítéletek is megalapozatlanok. A magyar bíróságok működése egészen sajátságos.

A bejegyzés trackback címe:

https://morgenstern.blog.hu/api/trackback/id/tr6918349771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása