Közéleti és jogi blog

Hajnalcsillag

Hajnalcsillag

Tuzson Bence inkompetens: A sértett nem bíró, hát ne ítélkezzen! - A büntetőeljárás nem kívánságműsor

Nyílt levél az Országgyűlésnek

2024. január 31. - Radnóti László György

beneszabad_ben.jpgTisztelt Országgyűlés!

„Az Igazságügyi Minisztérium egy olyan szabályozás kidolgozásába kezdett, amely lehetővé teszi, hogy az elkövető feltételes szabadlábra bocsátásába a sértettnek is lehessen beleszólása; és lehetőség nyíljon arra, hogy az áldozat kezdeményezésére a bíróság elrendelhesse az elkövető távoltartását”

- Olvasom a Telex A lúgos orvos áldozatával is konzultált a kormány az áldozatvédelem reformjáról című cikkében. Renner Erika valamiféle orákulummá nőtte ki magát, hogy az Igazságügyi Minisztérium kikéri a véleményét.

Ha beleszóláshoz jut az áldozat a büntetés kiszabásába - mert tulajdonképpen erről van szó -, azzal zsarolási potenciálhoz jut, amit lehet, hogy nem egyszerű anyagi előnyre váltani, de az sem kizárt.

Dél-Afrikában már bevezették, hogy a szabadlábra helyezésbe a sértettnek is beleszólása legyen. A Pistorius ügyben az esedékes szabadlábra helyezést elnapolták az áldozat szüleinek a hajthatatlansága miatt, amikor már rég szabadlábon kellett volna lennie Pistoriusnak, mert az emberölés ugyan nyilvánvaló volt, de a szándékosságot valójában nem sikerült bizonyítani. Talán azért, mert nem volt szándékos.

A lúgos orvos ügyben hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy Bene Krisztián teljesen ártatlan lehet. Renner Erika egy közönséges hisztis gépírónő, akinek egyébként minden oka megvan a hisztire. Nem bántani akarom.  Félrevezette a hatóságokat a lúgos orvos ügyben, de talán nem is volt tudatában. Talán tényleg hitte, hogy mindazt amit összehordott támadójának eleve tudnia kellett róla, és azt is hihette, hogy csak hárman tudtak ennyi mindent róla, hisz kit érdekel egy kis gépírónő. Valószínűleg arra sem gondolt, hogy amikor fényképeket bocsátott a gyanúsítottról a sajtó rendelkezésére, hogy kitakarás nélkül közölhessék a bűncselekményről szóló tudósítások illusztrációjaként, akkor ezzel meghiúsította a felismerésre bemutatást. Annak ellenére, hogy meghiúsította, persze lefolytatták. A szabályoknak meg is felelt, de semmit sem bizonyított a manipulált felismerésre bemutatás. Az alaposan megdolgozott hatóságok mégis bizonyítékként fogadták el.

Aki Renner Erikával konzultálja meg az igazságügy reformját, és nem ismeri fel magától, hogy a büntetéskiszabásba  a sértettnek nem lehet azon kívül befolyása, hogy az ítélethozatalt megelőző büntetőeljárásban vallomást tehet, az teljesen inkompetens.

Tisztelettel:

Radnóti László

A bejegyzés trackback címe:

https://morgenstern.blog.hu/api/trackback/id/tr5518315095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása